Zašto se 8. mart obeležava kao dan žena?

Ujedinjene nacije su od 1975. godine, koju su proglasile za Međunarodnu godinu žena i službeno počele obeležavati Međunarodni dan žena.

Desilo se to 8. marta 1857. godine u Njujorku, kada su radnice fabrike tekstila stupile u štrajk, zahtevajući bolje uslove za rad. Žene koje su stupile u štrajk, bile su napadnute i rasterane od strane policije. Nisu klonule nego su nastavile da se bore, i dve godine kasnije, tačnije, 1859. godine osnovale su Udruženje i iz godine u godinu istog dana 8. marta nastavljale su sa protestima. 

Velika tragedija dogodila se 1908. godine kada su radnice bile saterane i zatvorene u fabrici nakon čega je izbio požar u kojem je 129 žena izgubilo život. U njihovu čast 1909. godine, ulicama Njujorka šetalo je 15.000 žena.

Na drugoj Internacionalnog konferenciji žena u Kopenhagenu 1910. godine, Klara Cetkin, vođa Ženske kancelarije socijal-demokratske partije u Nemačkoj, iznela je predlog da se podrži Međunarodni dan žena. Sto žena iz 17 zemalja složilo se sa idejom da se na taj način zvanično promovišu jednaka prava i pravo glasa za žene.

Već 1911. godine je obeležen u Austriji, Nemačkoj, Danskoj i Švajcarskoj. Žene nisu primale bombonjere, već šetale ulicama zahtevajući da im se dozvoli da obavljaju javne funkcije. Na protestu 1912. godine u Francuskoj zatražile su da dobiju pravo glasa. Sledećih godina protesti su se širili svetom, u Holadniji, Švedskoj, Rusiji,...

8. mart je prihvaćen kao Međunarodni dan žena 1917. godine.

1918. godine je u Nemačkoj po prvi put uvedeno pravo žena da glasaju, ali i da budu izabrane. To je bio prvi veliki uspeh pokreta žena u ovoj zemlji.

Na drugoj Međunarodnoj konferenciji žena u Moskvi, 1921. godine odlučeno je da se 8. mart, u celom svetu proglasi Međunarodnim Danom žena. Na ovaj dan podseća se na njihovu dugogodišnju borbu, u kojoj su najveći uspesi bili uvođenje osmočasovnog radnog vremena, ujednačavanje plata za muškarce i žene, ali i zaštita majki, te uvođenje porodiljskog odmora.

Žene su u Jugoslaviji dobile pravo glasa 1945. godine, a Švajcarska je poslednja zemlja koja je 1971. godine uvela opšte pravo glasa.

Žene uspele ste, izborile ste se za prava koja vam pripadaju i u najgorim trenucima. Ne ćuti, imaš pravo glasa, ne samo danas već svakoga dana. Budi jaka i izgovori ono što misliš i traži ono što ti pripada.

SREĆAN 8. MART!! SREĆAN DAN ŽENA!!




Коментари

Популарни постови са овог блога

Zaljubljivanje

Citati o ljubavi

ljubav i ljubomorisanje